De voordelen van krachttraining

Gepubliceerd op 14 oktober 2020 om 07:31

Krachttraining en ik hebben een lange en ietwat complexe historie. Wilde ik een atletisch lichaam, riep krachttraining ‘joehoe, ik kan je helpen!’ Ging ik krachttraining doen, gebeurde er zo weinig. Oh en ik vond het ook nog zó stom, jemig wat saai. Dit werd niks. Ik maakte het uit. Totdat…

De ene krachttraining is de andere niet..

Krachttraining en ik draaide nogal om elkaar heen. Uiteindelijk kwam ik er altijd weer bij terug, maar echt een lekker soepele relatie kregen we nooit. Oh en ik zag ook echt he-le-maal geen verschil.

Voor de duidelijkheid, ik ging voor mijn krachttraining naar de sportschool. Kreeg een mooi schema van een trainer. Zat braaf op die machines en voerde de oefeningen uit. Zo. Saai.

Toen, na de zwangerschap van mijn oudste, vroeg een vriendin me mee naar haar bootcamp clubje. Een klein groepje fanatiekelingen die op zaterdagochtend lekker buiten sportte en daarbij gebruik maakte van de omgeving.

De training was afwisselend, zwaar en maakt eigenlijk alleen gebruik van m’n eigen lichaamsgewicht en de elementen om me heen. I.loved.it! Ik was helemaal om. Ik merkte het verschil al vrij snel, ik werd sterker, ik kon steeds meer en ook m’n uithoudingsvermogen ging met sprongen vooruit.

Nu is dit natuurlijk geen krachttraining pur sang. Het is een mix van cardio én kracht en dit bleek voor mij een ideale combinatie. Ik vond het heerlijk en de buitenlucht maakte het alleen maar mooier. Binnen sporten is gewoon niet echt m’n ding. En alleen sporten dus ook niet. Al die fitte(re) mensen om me heen motiveerde me enorm!

“Zoek iets wat je leuk vindt en voer het consequent uit. Week na week. Maand na maand.”

 

De voordelen

Nu ik eindelijk structureel krachttraining ging doen ging ik al heel snel de voordelen merken.

  1. Je wordt dus sterker. Dit voelt echt zó lekker!Je kan meer en ook dagelijkse dingen worden gemakkelijker. Je kind tillen, de boodschappen, naar school fietsen. Alles.

  2. Hogere verbranding. Door de extra spiermassa verbrand je meer calorieën. Óók in rust! Dus als jij lekker op de bank zit te Netflixen verbranden die spieren nog even wat extra’s voor je. Nice.

  3. Het ziet er strakker uit. Ook niet geheel onbelangrijk, met meer spiermassa ga je er ongetwijfeld beter uit zien. Dit is dan weer goed voor je zelfbeeld. Win-win.

  4. Minder kans op blessures. Door de krachttraining krijg je een sterker lijf en heb je dus minder kans op blessures of pijntjes in het dagelijks leven. Met die sterke core van jou zul je niet snel rugklachten hebben bijvoorbeeld.

  5. Minder honger en meer trek in gezond eten. “Wat zeg je?” Door de inspanning wordt je hongergevoel onderdrukt én heb je meer behoefte aan gezond eten. Daardoor wordt het makkelijker om beter te eten en zul je dus makkelijker je ideale gewicht bereiken. Awesome! Dit geldt overigens voor alle soorten inspanning en niet alleen krachttraining.

 

Uiteindelijk stopte mijn geliefde bootcamp clubje ermee en kwam ik via cross fit (ook heel tof) bij circuit training uit. Het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer. Kracht en uithoudingsvermogen worden beide getraind. We gebruiken meestal ons lichaamsgewicht, maar we werken ook met gewichten om nóg sterker te worden.

Het geheim? Zoek iets wat je leuk vindt. Als je het niet leuk vindt ga je het niet volhouden. En als je het niet volhoudt, dan ga je nooit resultaten zien. Daarnaast moet je consequent zijn. Hou vol. Blijf gaan. Heb vertrouwen in je lijf en je trainer. De resultaten volgen vanzelf.

 

Hoe gaat het nu, die relatie tussen mij en krachttraining?

Ik ben nog nooit zo fit geweest en kan meer eten dan vroeger. Wat een win-win. Is het toch nog goed gekomen tussen mij en krachttraining 💖 Hoe zit dat bij jou?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.