Recept: Dahl met rijst/flatbreads

Gepubliceerd op 26 mei 2021 om 15:35

Dahl met zelfgemaakte flatbreads πŸ’•

Ok, dahl is geen fotogeniek gerecht. Maar als je dit eenmaal een keer geproefd heb zul je het mij (en de dahl) vergeven.

Ken je dahl? Het is een linzenstoofpot. En het is heerlijk. Een powerhouse aan goede voedingsstoffen én het voelt als comfortfood. Win-win.

 

Beter (W)eten Online

Dit is één van de recepten uit het inspiratiemenu van Beter (W)eten Online. In de cursus vertel ik niemand wat ze moeten eten. Ik werk veel liever vanuit het verbeteren van je huidige eetpatroon. Waarom? Omdat het duurzamer is. Het in 1 x volledig omgooien van je eetpatroon werkt op de lange termijn niet.

De voordelen? Je kunt eten wat je wilt en wat je lust.
Dat betekent niet dat je soms een dosis inspiratie nodig hebt.

Daarom onder andere deze dahl. In het inspiratiemenu raad ik aan hem met zilvervliesrijst te eten. Dat is makkelijker en voedzamer. Maar wij aten hem dinsdag met deze flatbreads.

Het recept

Hier is het recept voor 4 personen. Ik maak meestal een dubbele portie, want je kunt dahl heel goed invriezen!
πŸ’• 200 gram rode linzen
πŸ’• Een klein blikje kokosmelk (GEEN light variant!)
πŸ’• Een blik tomatenblokjes
πŸ’• 1 ui, gesnipperd
πŸ’• 225 gram diepvries spinazie
πŸ’• 1 eetlepel kokosolie
πŸ’• 1 theelepel gemalen komijnzaad
πŸ’• 1 theelepel kurkuma
πŸ’• 0,5 eetlepel geraspte gember
πŸ’• 2 teentjes geperste knoflook
πŸ’• zout, naar smaak
πŸ’• 300 gram zilvervliesrijst of flatbreads

 

De instructies

1) Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking. Vergeet ze niet eerst heel goed te wassen!
2) In een andere pan kook je de rijst
3) In een derde pan fruit je de ui tot die glazig is. Dit betekent op laag vuur, zodat de ui niet kleurt.
4) Voeg vervolgens een minuut de gember en de knoflook toe.
5) Daarna voeg je de komijn en kurkuma toe en bak je die ook nog een minuutje mee.
6) Nu is het tijd om de kokosmelk en de tomatenblokjes toe te voegen. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes pruttelen op laag vuur.
7) Voeg de linzen toe wanneer die gaar zijn.
8) Tot slot voeg je de spinazie toe vlak voor je het gaat serveren. Dit hoef alleen te ontdooien en op te warmen in de dahl.

 

Serveer met de rijst en eetsmakelijk!

 

Liever met flatbreads?

De tweede keer dat we de dahl eten (de portie die in de vriezer gaat) heb ik iets meer tijd en maak ik dit vaak met flatbreads.

Voor 4 broodjes:

πŸ’• 200 gram volkorenmeel naar keuze

πŸ’• 8 gram bakpoeder
πŸ’• 150 gram (plantaardige) yoghurt
πŸ’• snuf zout
πŸ’•olie

 

  1. Meng alle ingrediënten behalve de olie
  2. Kneed totdat het niet meer zo heel erg plakt (het plakt altijd nog een beetje)
  3. Verdeel het deeg in 4 bolletjes
  4. Rol die bolletjes uit tot je een ronde vorm hebt van een paar mm dik
  5. Leg het flatbread in een voorverwarmde pan zonder olie. 
  6. Bak ongeveer 2-4 minuten per kant
  7. Bestrijk de bovenkant van het flatbread met de olie voor je hem omdraait
    (één kant bak je dus droog, de andere met olie)
  8. Enjoy!

 

Eet smakelijk!

Ga jij dit proberen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.